Martien van Barneveld de Lunterse commando
Door Martien van Barneveld jr.
Ook de Lunteraan Martien van Barneveld nam in 1944 deel aan de bevrijding van Nederland. Martien van Barneveld was geboren op 8 april 1919 te Lunteren en overleden op 10 maart 1984 te Voorthuizen. Hij kwam uit Lunteren en was een van die 10 Nederlandse Commando’s die de Slag om Arnhem meemaakte.
Hoe het begon
Martien zat het Nederlandse leger sinds 1939. In mei 1940 lag Martien met zijn onderdeel in de Peellinie in Brabant toen de Duitsers op 10 mei 1940 ons land binnen vielen, en zich op 14 mei 1940 dwongen werden terug te trekken richting Zeeland. Van daaruit is Martien met zijn onderdeel via België naar Frankrijk gevlucht en vanaf Cherbourg op 23 mei met een schip naar Engeland gegaan. In Engeland is Martien bij het Nederlandse leger gebleven en later heeft hij bij de Prinses Irene brigade gediend. In 1942 heeft Martien zich vrijwillig gemeld voor de zware opleiding tot commando in Achnacarry (Schotland) en na "de hel van Achnacarry" werd hij commando. Toen werd ook 2 Dutch Troop opgericht als onderdeel van No.10 (I.A.) Commando.
Foto boven: Martien van Barneveld, blootshoofds, blond met sigaret in de mond uiterst rechts op de foto.
Foto boven: Martien van Barneveld, zittend op het hek
Foto: Willem Timmer en Martien Van Barneveld (rechts)
Foto boven: Martien van Barneveld in India (1943)
Foto: Jack van Rosendael en Martien van Barneveld (rechts) of No.2 Dutch trp 10IA Cdo
Huwelijk
Ook maakte Martien kennis met een Noord Ierse die in Engeland werkte, hij trouwde met haar op 17 maart 1943. Eind 1943 werd zijn onderdeel verscheept naar Brits India om daar tegen de Japanners te worden ingezet, dit ging niet door. Het was toen 1944 en de leden van de Dutch troop werd opstandig en wilde terug naar Europa want ze hadden gehoord dat D-Day was begonnen en wilde graag in Europa strijden. Ze kregen toestemming om hiervoor terug naar Engeland te gaan.
Foto: Martien van Barneveld in het uniform van de Princess Irene Brigade
Foto: Pte. Martien van Barneveld, trouwt met een mooi meisje uit Noord-Ierland, 17 maart 1943
Foto: Commando Service Certificaat No 10. I.A. Commando, 2 Dutch Troop op naam van sergeant Martien van Barneveld
In augustus 1944 komt Martien met 2 Dutch Troop weer aan in de haven van Liverpool (Engeland), kort na aankomst worden ze na een kort verlof van twee weken geïnformeerd en ingedeeld bij operatie Market-Garden. 18 man van de Dutch Troop werden verdeeld over diverse onderdelen van de Amerikanen, die tijdens deze operatie zijn ingezet Eindhoven en Nijmegen. En overige 12 man van de Dutch Troop werden verdeeld over diverse Britse para-onderdelen die Arnhem als doel hadden. Twee man zijn op weg naar Arnhem vroegtijdig geland door pech, de tien Nederlandse commando's zijn per glider geland op de landingsvelden bij Wolfheze. En dan begint voor Martien de Slag om Arnhem op 17 september als hij is geland met een glider op LZ.Z in Wolfheze. Martien gaat de volgende dag richting Oosterbeek mee met het onderdeel waarin hij was ingedeeld. Echter het ging niet zoals verwacht en werd Hartenstein - het tijdelijk hoofdkwartier van de Britse para's - en van daaruit volgde diverse patrouilles onder meer richting de Brug in Arnhem. Van de tien Nederlandse commando's kwam sneuvelde er een tijdens een (jeep)patrouille richting de Rijnbrug van Arnhem, dat was commando August M. Bakhuys Roozeboom.
Martien heeft tijdens de Slag om Arnhem diverse acties meegemaakt en heeft voor zijn moedig optreden tijdens de Slag om Arnhem later geen Engelse medaille of tevredenheidsbetuiging ontvangen, wel is hem later in 1951 de Nederlandse Bronzen Leeuw toegekend - de hoogst militaire dapperheid-onderscheiding na de Militaire Willems Orde - en door Prins Bernhard zelf opgespeld.
Foto: Martien van Barneveld kreeg in 1951 door Prins Bernhard de Bronzen Leeuw opgespeld (de op één na hoogste dapperheidsonderscheiding na de Militaire Willemsorde).
Foto: Martien van Barneveld jr. (rechts) en links staat Willem Bakhuis Roozeboom (achterneef van August) bij het graf van de August .M. Bakhuis Roozeboom, commando van de 2. Dutch Troop gevallen in de Slag om Arnhem op 19 september 1944.
Foto: In Memory of Private August Bakhuis Roozeboom
No.10IA Commando 2 'Dutch' troop
who died aged 22yrs on 19th September 1944
Remembered with honour at Arnhem Oosterbeek War Cemetery.
"Vrijheid is niet vanzelfsprekend"
"We willen de Lunterse generaties van na de oorlog bewust maken van de waarde van onze vrijheid”
Werkgroep Lunteren Bevrijd